Den komplette A-kasse guide: Hvilke a-kasse skal du vælge? Hvilke a-kasser er bedst i forhold dit job? Og hvilken a-kasse er den billigste? Find svarene her.
Indhold
Info om a-kasser/dagpenge
A-kasser i Danmark
Sammenligning af a-kasser
Ret til dagpenge
Særguides
A-kasser for funktionærer
A-kasser for ledere
A-kasser for selvstændige
A-kasser for håndværkere
A-kasser for studerende
Mest stillede spørgsmål
Hvad koster en a-kasse?
Hvad er en ”gul” a-kasse?
Hvad er forskellen på a-kasse og fagforening?
Hvad koster den billigste a-kasse?
A-kasser i Danmark
I Danmark er der en række godkendte a-kasser (arbejdsløshedskasser). Dertil kommer et mindre antal søsterorganisationer eller interne opdelinger af de enkelte a-kasser, for eksempel til forskellige brancher eller ansættelsesforhold. Alle a-kasser har samme overordnede opgave; at udbetale dagpenge og at forsøge at hjælpe dig videre i arbejde ved ledighed.
Principielt set kan du blive medlem af de fleste a-kasser, men mange a-kasser har særlige brancher eller typer af beskæftigelse i fokus, som de primært beskæftiger sig med. Der kan dermed være særlige fordele ved at vælge netop en a-kasse for din branche eller din ansættelsestype, men du får lige så meget i dagpenge ved at vælge en billig og tværfaglig a-kasse for alle.
Sammenligning af a-kasser
I Danmark findes en række gode sider til nem og hurtig sammenligning af priser og vilkår på a-kasser. Herunder har vi samlede nogle af de bedste sider til at sammenligne a-kasser:
A-kasse giver ret til dagpenge
I Danmark er en a-kasse adgangen til den offentlige arbejdsløshedsforsikring. Det er dog frivilligt, om du vil være medlem. For at få ret til arbejdsløshedsdagpenge, hvis du mister dit arbejde, skal du være medlem af en a-kasse – og have været medlem i minimum ét år. Uden medlemskab af en a-kasse, forventes du at kunne forsøge dig selv, hvis du bliver arbejdsløs. Enkelte mennesker har ret til kontanthjælp, men det kræver blandt andet, at du ikke har en opsparing, og at du ikke ejer noget af værdi. Er du for eksempel hus- eller bilejer, kan du ikke blive bevilliget kontanthjælp.
Hvor meget, du kan få i dagpenge, afhænger af din nuværende løn. Der er dog et loft på 19.728 kroner om måneden i 2023. Du kan se alle satser hos Beskæftigelsesministeriet her: bm.dk/satser-for-2023
Alle a-kasser giver det samme i dagpenge
Selvom priserne på kontingent hos de forskellige a-kasser varierer med op til omkring 1.700 kr. om året, er din personlige dagpengesats den samme, uanset hvor du er medlem. Der er dermed ingen dagpengemæssig fordel ved at vælge en dyr a-kasse.
Du kan få et samlet overblik over alle de godkendte a-kasser her: star.dk/oversigt-over-a-kasserne/
Du kan søge om dagpenge her (kræver medlemskab af a-kasse): borger.dk/dagpenge
A-kasser for funktionærer
Hvis du er funktionæransat, har du typisk nogle fordelagtige overenskomster i form af fast månedsløn, løn under ferie og et fastsat opsigelsesvarsel – som minimum. Netop fordi der gælder andre regler for dig end dine månedslønnede og timelønnede kollegaer, bør du overveje en fagforening, der har forstand på funktionærer. I samme ombæring skal du vælge en a-kasse, og her har du flere muligheder, afhængigt af dine præferencer.
Hvilken a-kasse som funktionær?
Som funktionær er dine rettigheder anderledes end som lønmodtager, og det kan derfor være rart med en a-kasse for funktionærer. A-kassen Frie (som tidligere hed Frie Funktionærer) har netop speciale i funktionæransatte. Hvis ikke du har behov for de tilbud og services, du får hos Frie, kan du også vælge en tværfaglig a-kasse for alle. Det kan for eksempel være FTFa, Ase, Krifa, Det Faglige Hus eller Min A-kasse. En tredje mulighed er at vælge en a-kasse inden for din branche. Er du læreransat, kan det i så fald være Lærernes A-kasse, er du pædagog, kan det være BUPL A-kasse, og er du ansat i detailhandlen, kan det være HK A-kasse.
Når du skal vælge a-kasse som funktionær, kan du kigge på a-kassens øvrige tilbud, hvis du ønsker at gøre bruge af dem. Alternativt kan du blot vælge den billigste a-kasse, da alle a-kasser giver dig ret til samme dagpengesats.
A-kassen er et økonomisk sikkerhedsnet
Med en funktionæransættelse er du formentlig vant til at få det samme i løn hver eneste måned, og det er derfor ikke unormalt, at funktionæransattes udgifter er fastsat ud fra deres indkomst. Derfor er det en rigtig god sikkerhed at være medlem af en a-kasse.
Medlemskab af a-kassen er adgangen til Danmarks offentlige arbejdsløshedsforsikring, og du er dermed sikret udbetaling af dagpenge, hvis du bliver ledig (og i øvrigt er dagpengeberettiget). Du bør dog være opmærksom på, at højeste dagpengesats i 2023 er 19.728 kroner, hvilket formentlig er en del lavere end din månedsløn som funktionæransat. Er det tilfældet, kan du overveje en supplerende lønsikring til dit medlemskab af a-kassen.
En supplerende lønsikring er en ekstra forsikring, der sikrer dig op til 90% af din tidligere løn, afhængigt af forsikringsudbyderen. Mange a-kasser samarbejder med forsikringsselskaber, og det er derved meget normalt at tegne lønsikringen via a-kassen. På den vis kan du få suppleret dine dagpenge op, så du får udbetalt 70-90% af din tidligere løn.
A-kasser for ledere
Som leder bør du være medlem af en a-kasse. Hvilken a-kasse, du bør vælge, afhænger af, hvorvidt du er ansat som leder eller er leder i egen virksomhed og dermed er selvstændig erhvervsdrivende. Uanset, om du er lønmodtager eller selvstændig, giver a-kassen dig ret til Danmarks offentlige arbejdsløshedsforsikring, hvor du som medlem kan modtage dagpenge, hvis du bliver ledig.
Hvilken a-kasse som leder?
Det oplagte valg som leder er Ledernes A-kasse, der er en a-kasse kun for ledere. Hertil hører også en fagforening, der varetager ansatte i ledende stillingers interesser. Ledernes A-kasse hører dog til blandt de dyrere a-kasser, og hvis du alligevel ikke vil gøre brug af a-kassens øvrige tilbud og services, kan du lige så godt vælge en tværfaglig a-kasse som for eksempel FTFa, Min A-kasse eller Det Faglige Hus. En tredje mulighed er at vælge en a-kasse inden for din branche. Det kan for eksempel være Akademikernes A-kasse, CA A-kasse eller HK A-kasse.
Er du derimod leder i egen virksomhed – og dermed selvstændig erhvervsdrivende – kan der være fordele ved at vælge en a-kasse for selvstændige. Her kan du vælge Virksom (søsterorganisation til Lederne) eller DANA. Ase er dog også et godt bud, da de tidligere var en a-kasse for selvstændige, men i dag er en a-kasse for alle.
Suppler a-kassen med en lønsikring
Som ansat i en ledende stilling, har du højst sandsynligt en månedsløn, der ligger et godt stykke over højeste dagpengesats, som i 2023 er på 19.728 kroner som fuldtidsforsikret medlem. Det betyder dermed en stor nedgang i indkomsten, hvis du mister dit arbejde og overgår til dagpenge. For at sikre dig selv bedst muligt ved arbejdsløshed, kan du vælge at supplere dit medlemskab af a-kassen med en lønsikring. Mange a-kasser tilbyder supplerende lønsikring, hvor du kan få op til 70-90% udbetalt af din tidligere løn i en given periode.
Vær opmærksom på, at lønsikringen tegnes eksternt via et forsikringsselskab, som a-kassen samarbejder med, og at vilkårene for lønsikringen derfor kan være anderledes end for dagpengeretten. Typisk vil lønsikringsperioden være kortere end dagpengeperioden, der er på to år. En lønsikringsperiode på seks måneder er meget normalt, men kan i nogle tilfælde tegnes for længere tid.
Vær også opmærksom på øvrige vilkår, når du vælger en supplerende lønsikring. Nogle lønsikringer kræver en karensperiode, inden udbetalingen starter, hvilket kan betyde en måned eller to med væsentligt lavere indkomst. Vælg en supplerende lønsikring, der passer til dit behov og dit lønniveau, samt hvad du kan klare dig for økonomisk, hvis du mister dit arbejde.
A-kasser for selvstændige
Mange selvstændige vælger fagforeningen fra, fordi det ikke er en nødvendighed, når man er sin egen chef. Mange af de selvstændige, der fravælger fagforeningen, overvejer også at fravælge a-kassen i samme ombæring – men det er en rigtig dårlig idé.
Fravælg fagforening – behold a-kasse
Mens fagforeningen giver god mening at fravælge, fordi du ikke har brug for en udefrakommende organisation til at håndhæve dine rettigheder over for din arbejdsplads og ledelse, når du er selvstændig, er det ikke helt tilfældet med a-kassen. Snarere tværtimod. A-kassen giver nemlig adgang til den offentlige arbejdsløshedsforsikring, og den er i lige så høj grad gældende for selvstændige som for lønmodtagere.
Det betyder, at hvis du bliver nødt til at lukke din virksomhed, hvis du går konkurs, eller hvis du ikke længere ønsker at være selvstændig erhvervsdrivende, kan du lukke din virksomhed og modtage dagpenge, mens du søger job.
Ret til dagpenge som selvstændig
Reglerne er skruet forskelligt sammen i forhold til, om du ejer et selskab og udbetaler løn til dig selv, eller om du har en privatejet virksomhed (enkeltmandsvirksomhed). Udbetaler du løn til dig selv, vil din dagpengesats blive beregnet ud fra den (sammenlagt med eventuelt yderligere udbetalt overskud). Har du en privatejet virksomhed, vil din dagpengesats blive udregnet på baggrund af virksomhedens overskud.
Som selvstændig har du ret til samme dagpengesats som lønmodtagere. Dagpengesatsen beregnes ud fra din indtægt i virksomheden. I 2021 er højeste dagpengesats for selvstændige på 19.322 kroner om måneden som fuldtidsforsikret medlem af en a-kasse.
Hvilken a-kasse som selvstændig?
Selvstændige kan vælge mellem tværfaglige a-kasser for alle, a-kasser for selvstændige og a-kasser for den branche, virksomheden hører under. Nogle af de a-kasser, du som selvstændig kan vælge, er følgende:
- Virksom
- DANA
- Ase
- Det Faglige Hus
- Krifa
- HK A-kasse
Der er typisk fordele for selvstændige ved at vælge nogle af de a-kasser, der har fokus på selvstændige, herunder især Virksom og DANA, men også Ase, der tidligere var en forening og a-kasse for selvstændige, men i dag er en tværfaglig organisation. Disse a-kasser har nemlig helt særlige tilbud og rabatter, der er en fordel for dig som selvstændig. Det kan for eksempel være tilbud på advokat- eller revisorhjælp, rabat på erhvervsforsikringer eller gratis rådgivning. Du kan også blive en del af et netværk med andre selvstændige, der kan byde på workshops og sparring samt åbne døre for fremtidige samarbejder eller kunderelationer.
A-kasser for håndværkere
Som håndværker bør du være medlem af en a-kasse, uanset om du er lønmodtager eller selvstændig. A-kassen er dit økonomiske sikkerhedsnet, der giver dig ret til dagpenge, hvis du enten skulle miste dit arbejde eller være nødsaget til at lukke din virksomhed.
Hvilken a-kasse som håndværker?
Når du som håndværker skal vælge a-kasse, afhænger valget af, hvorvidt du er lønmodtager eller selvstændig. Er du lønmodtager kan der være fordele ved at vælge Din Faglige A-kasse (FAK), som tidligere hed Byggefagenes A-kasse (BFA). Din Faglige A-kasse er netop en a-kasse for (nogle) håndværkersfag. A-kassen samarbejder desuden med flere af fagforeningerne for forskellige håndværksfag, herunder Malerforbundet, Dansk EL-forbund og Blik og Rør Arbejderforbundet.
Hører du ikke til blandt de nævnte håndværksfag hos Din Faglige A-kasse, eller ønsker du i stedet at spare penge på dit kontingent, kan du også vælge en tværfaglig a-kasse for alle, som typisk er billigere.
Er du selvstændig håndværker, bør du i stedet overveje en a-kasse for selvstændige som for eksempel Virksom eller DANA, der også tilbyder hjælp til nogle af de opgaver, der hører til dét at drive selvstændig virksomhed.
A-kasser for håndværkere:
- Din Faglige A-kasse
- Virksom
- DANA
- Ase
- Krifa
- Det Faglige Hus
- FTFa
- Min A-kasse
Samme dagpengesats hos alle a-kasser
Uanset, hvilken a-kasse du vælger, har du ret til den samme dagpengesats, hvis du bliver ledig. Om du er lønmodtager eller selvstændig gør ingen forskel i dagpengesatsen, da den beregnes ud fra din tidligere indkomst. Som lønmodtager beregnes din personlige dagpengesats ud fra din tidligere lønindkomst, og som selvstændig beregnes den ud fra virksomhedens tidligere overskud (ved en enkeltmandsvirksomhed).
Er du fuldtidsforsikret medlem af en a-kasse – og i øvrigt dagpengeberettiget – kan du som håndværker få op til 19.728 kroner i dagpenge om måneden. Din dagpengesats vil være den samme, uanset hvilken a-kasse du er medlem af. Din personlige dagpengesats afhænger nemlig af din tidligere indkomst. Satsen udregnes ud fra en gennemsnitlig månedsløn baseret på de 12 bedste måneder ud af de sidste 24 måneder. Din sats vil være 90% af din tidligere månedsløn, dog maksimalt 19.728 kroner. Dagpengeindkomsten er skattepligtig på samme vilkår som en lønindkomst.
A-kasser for studerende
Som studerende kan du i langt de fleste tilfælde blive gratis medlem af en a-kasse – og det er der gode grunde til at blive. Du optjener nemlig anciennitet som studerende medlem af en a-kasse, og det giver dig ret til dagpenge, hvis du bliver jobsøgende efter afsluttet studie.
Gratis medlemskab af a-kasse for studerende
Ifølge lovgivningen skal alle a-kasser tilbyde gratis medlemskab af a-kasse for studerende (og mange fagforeninger tilbyder desuden det samme). Som studerende kan du derved nyde godt af a-kassens fordele og optjene dagpengeret, mens du studerer. Når du at være medlem af a-kassen i minimum ét år inden afsluttet uddannelse, har du ret til dagpenge med det samme. Du har dog mulighed for at melde dig ind i en a-kasse helt op til 14 dage efter uddannelsens afslutning og derved få dagpengeret efter én måneds karens.
- Du skal være under 30 år
- Uddannelsen skal vare minimum 18 måneder
- Uddannelsen skal være offentlig godkendt
Nogle af de a-kasser, du som studerende kan være gratis medlem af, er følgende:
- Krifa
- Ase
- Det Faglige Hus
- FTFa
- Min A-kasse
- Akademikernes A-kasse
- Business Danmark
- MA A-kasse
- CA A-kasse
Du kan som studerende vælge at blive gratis medlem af en tværfaglig a-kasse for alle, eller en a-kasse inden for fagområdet på dit studie. Nogle a-kasser (og fagforeninger) har særlige tilbud og services til studerende som for eksempel eksamensforberedelse, tilbud på studiebøger og rabatter på forsikringer. Når du alligevel ikke skal betale noget i kontingent, kan du lige så godt vælge den a-kasse med de mest fordelagtige tilbud til dig, mens du studerer. Når du er færdig med at studere og overgår til betalende medlem, kan du skifte a-kasse, hvis du ønsker en billigere a-kasse, end den du er medlem af.
Som nyuddannet får du dimittendsats
Som nyuddannet på dagpenge får du dimittendsats. Satsen afhænger af, hvorvidt du er fuldtids- eller deltidsmedlem af a-kassen, og om du er forsørger eller ej. I 2023 er dimittendsatsen for fuldtidsforsikrede studerende medlemmer af en a-kasse på 14.106 kroner uden forsørgerpligt og på 16.177 kroner med forsørgerpligt. For deltidsforsikrede medlemmer af en a-kasse er dimittendsatsen på 9.210 kroner uden forsørgerpligt og på 10.562 kroner med forsørgerpligt.
Hvad koster en a-kasse?
Priserne på medlemskab af de danske a-kasser varierer flere tusinde kroner årligt. Der er dermed mange penge at spare ved a vælge en billig a-kasse. Den billigste a-kasse i 2021 er Din Sundhedsfaglige A-kasse, der koster 451 kroner om måneden. A-kassen er for sundhedsfagligt personale. De øvrige a-kasser, der befinder sig nederst på listen rent prismæssigt, er ligeledes a-kasser for udvalgte brancher eller faggrupper. Se en oversigt nederst på siden.
Den billigste a-kasse for alle i 2021 er FTFa med en månedlig pris på 468 kroner. Til sammenligning koster den dyreste a-kasse (DANA) 591 kroner om måneden.
Der er altså en månedlig prisforskel på 140 kroner fra den billigste til den dyreste a-kasse. Det giver en årlig prisforskel på 1.680 kroner.
Nogle a-kasser giver et nedsat kontingent på den tilhørende fagforening. Påtænker du at melde dig ind i både en a-kasse og en fagforening – eller at skifte fra din nuværende a-kasse og fagforening til en anden – kan der altså være mange penge at spare ved at kigge på den samlede pris frem for udelukkende prisen på medlemskab af a-kassen.
Hvad er en ”gul” a-kasse?
Begrebet ”gul” a-kasse stammer fra ”gul” fagforening. En” gul” fagforening er en fagforening, der ikke deltager i overenskomstforhandlinger eller politiske anliggender, men som i stedet er en mere uafhængig fagforening for alle. Begrebet er overført til a-kasser, og de ”gule” a-kasser er dermed de såkaldte tværfaglige a-kasser, der optager medlemmer fra alle brancher og ansættelsestyper.
De ”gule” a-kasser vil i nogle tilfælde være helt selvstændige i den forstand, at de ikke hører til en fagforening. I Danmark findes følgende helt uafhængige a-kasser: Akademikernes A-kasse, Min A-kasse, CA A-kasse og Magistrenes A-kasse. Disse uafhængige a-kasser er typisk billige og tilbyder deres kunder en række ekstra services.
Derudover er der de ”gule” a-kasser med fagforening: Ase, Krifa, Det Faglige Hus, FRIE og Business Danmark.
Både de ”gule” a-kasser uden fagforening og de ”gule” a-kasser med fagforening er a-kasser (og fagforeninger) for alle. Du kan altså blive medlem, uanset om du er leder, studerende eller lønmodtager, og du behøver hverken at skifte a-kasse eller fagforening, hvis du på et tidspunkt skifter job eller branche.
Hvad er forskellen på a-kasse og fagforening?
Selvom en a-kasse og en fagforening på mange måder hænger sammen, er det to forskellige ting, og du kan sagtens være medlem af en a-kasse uden at være medlem af en fagforening. Kort fortalt er a-kassen din hjælp, når du er ledig, mens fagforeningen er din hjælp, mens du er i arbejde.
Det er a-kassen, der står for udbetaling af dine dagpenge, og det er medlemskab af a-kassen, der gør dig dagpengeberettiget (udover din tidligere beskæftigelse). Vil du gerne være berettiget til dagpenge, skal du være medlem af en a-kasse – men du behøver ikke samtidig at være medlem af en fagforening.
Fagforeningen står for at hjælpe dig i sager, der omhandler din arbejdsplads og arbejdsgiver. Det kan for eksempel være i forhold til ansættelsesvilkår, løn, barsel, orlov, sygdom, ferie, chikane og arbejdsmiljø. Uden medlemskab af en fagforening, står du selv for al kommunikation og problemløsning med ledelsen, og du skal selv betale en eventuel retssag, hvis det bliver nødvendigt (for eksempel i tilfælde ved uberettiget afskedigelse).
Nogle a-kasser og fagforeninger hører til i samme organisation og hedder det samme. Det være sig eksempelvis Det Faglige Hus, Krifa og Ase, mens andre kun er a-kasser, herunder eksempelvis Akademikernes A-kasse, CA A-kasse og Min A-kasse.
Hvad koster den billigste a-kasse?
Du får det samme i dagpenge, uanset om du betaler 570 kroner om måneden i medlemskab, eller om du betaler 470 kroner om måneden i medlemskab, så medmindre nogle af a-kasserne har yderligere fordele, som du gerne vil gøre brug af – eller du ønsker a-kasse samme sted, som du har fagforening – kan du lige så godt vælge den billigste a-kasse.
Ud af de fem billigste a-kasser i 2021 er fire af a-kasserne forbeholdt bestemte brancher eller ansættelser. Den billigste a-kasse for alle er FTFa, der samlet set ligger på femtepladsen.