3 tips til dig, der vil bygge selv

9. maj 2022

Nybyggerne. Mesterlige ombygninger. Sommerdrømme. Disse TV-programmer siger meget om den trend det er at bygge selv. Og det er det af gode grunde. Når man bygger et hus selv, kan man nemlig få sine egne tanker og idéer til at virkeliggøre sig lige for øjnene af en – uanset om man selv vil føre gravkoen eller lade andre om det.

Går du med en drøm om at skabe det perfekte hus, får du her tre tips til byggeriet.

Find en god statiker

Først og fremmest er der mange regler og juridiske aspekter, når det kommer til at bygge. Det er et stort arbejde, som de færreste kan overskue på egen hånd. Derfor er det en rigtig god ide at få en statiker ind over projektet, som kan sørge for alt fra statiske beregninger og stærke, bærende konstruktioner til brandsikkerhed og energi. Det er både med til at sikre en solid bolig med lang holdbarhed, og at bygningen er i overensstemmelse med lovgivningen. Samtidig kan det være værd at overveje at finde en statiker, som også kan ansøge om byggetilladelser og håndtere tegningsmaterialer – på den måde får man nemlig én person, der kan stå for det hele, så kommunikationen foregår uden mellemled.

Før man kontakter en statiker skal man have udarbejdet en god skitse for bygningen og overveje, om man har særlige ønsker, eksempelvis til materiale eller bæredygtighed.

Lav den gode skitse

At tegne en god skitse til en bolig er vigtigt, når der skal findes en statiker, eller hvis man søger om byggetilladelse. Helt små byggeprojekter kræver ikke nødvendigvis en byggetilladelse, men så snart man vil bygge hus eller anneks er det en nødvenighed, da disse kræver stærkere, bærende konstruktioner. Her bør man lave tre forskellige tegninger:

Situationsplan: en tegning over grunden inklusive bygningernes længde og bredde, indbyrdes afstand mellem bygningerne, afstand til skel og bygningernes anvendelse.
Plantegning: en tegning over den ønskede bygning med mål, orientering i forhold til verdenshjørner, døre og vinduer og overdækkede arealer.
Facadetegning: en oversigt over husets facader med mål på vægge og tag.

Ønsker man ikke selv at tegne det, eller vil man have yderligere ekspertise i forhold til, hvad der er realistisk, kan få en arkitekt til at tegne det eller sparre i tegneprocessen.

Hyr et byggefirma

Når det kommer til at bygge fundament, er det en svær proces, som kræver en særlig ekspertise. Det bør altid gøres gennem et professionelt byggefirma. Når de bærende konstruktioner er opsat, er det muligt at overtage processen selv, blot med samarbejde med statikeren. Her kommer det helt an på, om du selv vil tage en aktiv del i byggearbejdet, eller om du vil overlade arbejdet til professionelle.