Boligretning 2021: Tre moderne stilarter

9. februar 2021

Boligindretning er en vigtig del af de fleste danskeres liv og har stor betydning for vores velvære. Her får du tre bud på stilarter, som vil være populære i fremtidens boligindretning.

I Danmark lever vi meget af livet indendørs, da vores klima generelt ikke tillader udeliv året rundt, som i mange andre dele af verden. Vi danskerne bruger generelt mange penge, samt meget tid og energi på indretnings af vores bolig. En stor del af forklaringen kan meget vel være, at vi dels pga. det nævnte klima og dels pga. det relativt høje prisniveau på at få ud og spise, ofte holder middagsselskaber i vores hjem. Vi inviterer ofte gæster hjem til os selv, hvilket man meget sjældent ser i lande med varmere klima, hvor udelivet er muligt en større del af året.

Resultatet er de nævnte faktorer og sikkert flere andre, er at danskerne går meget op i indretning af boligen. Måske også dette har gennem tiden gjort dansk møbeldesign berømt i hele verden. Vi har gennem generationer tilbragt meget tid i hjemme og derfor ønsket et pænt hjem med pæne møbler.

Vores mange års erfaring med boligindretning og ønsker om flotte boliger, har også fremskyndt flere forskellige stilarter af indretning. Disse er ikke nødvendigvis “rene” danske eller udelukkende avlet i vores egen lille baghave, men har selvfølgelige også inspiration fra udlandet.

Herunder gennemgåes kort tre forskellige stilarter for boligindretning, som i 2021 vil være på mode og at finde i mange danske hjem.

Minimalistisk

Den minimalistiske stil har efterhånden været fremherskende i en del år og har været meget populær. Det er dog også en meget kompromisløs indretningsstil, som hvis den skal følges 100% kan være svært at opretholde. Stilen dikterer at alt “pynt” skæres helt væk og der kun efterlades møbler med hvert deres funktionalitet. Derudover er designet med rent og strømlinet.

Idéen er at fremskynde det enkele og simple design. Ikke at have en masser overflødige nips og pynt (som en modsætning til klassiske “mormor-hjem”). Stilen vant frem især efter år 2000, hvor 80’ernes og 90’ernes indretning meget havde været i en anden boldgade med mange (og tunge) møbler i hvert rum.

Minimalisk indretning af en moderne spisestue.

Minimalisk indretning af en moderne spisestue.

Rustik

Den rustikke boligindretning er også meget populær i visse dele af det dansk samfund, stilen kræver dog meget dedikation for at opretholde helt gennemført. Derudover kræver den rustikke stil også at selve huset passer til stilen. Eksempelvis er det svært at gennemføre en klassisk rustik stil i et klassisk 1970’er-parcelhus, mens større murermestervillaer eller visse sommerhuse, har den grundlæggende indretning til at understøtte stilen.

Stilen tager generelt udgangpunkt i det mere rå udstyk og design, samt brugen af materialer i deres “rå tilstand”. Ofte benyttes kraftigt træ (ubehandlet eller næsten ubehandlet), samt sten. Det er altså en stilart som rækker tilbage i tiden mod klassisk byggemateriale (træ og sten), samtidig med at være moderne.

Rustik indretningsstil med synlige mursten og kraftigt træ.

Nyklassisk dansk

Mange danske hjem følger denne strømning inden for boligindretning. Den består typisk af møbler med et minimalitisk snit men kombineret med mange flere møbler, dog stadig med et simpelt og velorganiseret snit over sig. Det simple og rene går igen, både i valget af materialer og farver, hvor alle møbler og billeder i hele rummet ofte matcher i farver og materialer.

De mange danske moderne møbeldesignere har gennem de seneste 25 år været med til at fremelske denne stil og samtidig være storleverandør til danskernes hjem. Det klassisk “Ikea-katalog-hjem” bidrager til stilens udviklingen og er omvendt også påvirket heraf.

Nyklassisk dansk indretning med stilrene møbler og farver.

Flere gode råd og inspiration til boligindretning findes på heybolig.dk, som kan anbefales. Siden indeholder mange gode tips og anbefalinger til alle dele af boligindretningen.