Boligen er rammen om familiens liv, og rengøring af hjemmet er en løbende opgave som vi alle elsker eller hader. Vores hjem er i konstant forandring, og påvirkes hele tiden af nye trends, nye materialer og ny viden om indretning.
En ting forandrer sig dog ikke, og det er behovet for løbende rengøring. Selv om der de seneste år er kommet en lang række nye tiltag på området som robotstøvsugere og smarte gulvvaskere på batteri, er det stadig den traditionelle støvsuger der er hjørnestenen i den hjemlige rengøring.
Om det er lidt småsten og sand fra støvler i entreen eller krummer under bordet i køkkenet, så klarer støvsugeren det nemt. Har du hund eller kat bliver opgaven lidt større, og har du børn i din familie er rengøring en daglig opgave.
Tæpperne er på vej tilbage
Efter en lang årrække med fokus på minimalistisk indretning af hjemmet, hvor enkle trægulve var normen, er tæpperne begyndt at vende tilbage til boligen. Ikke det velkendte væg til væg tæppe, men løse tæpper med farver og mønstre der skaber liv og personlighed i boligen.
Tæpperne er praktiske under spisebordet eller sofaen, og de giver en fornemmelse af varme og hygge når man sidder eller ligger på dem.
Et trægulv kan du vaske med en moppe eller gulvvasker, og endog en damprenser hvis du vil helt i bund med snavs og bakterier. Et gulvtæppe vil du støvsuge med jævne mellemrum, men er det nok til at gøre tæppet rent?
Tæpperenseren er mere grundig en støvsugning
Støvsugeren arbejder i det øverste lag af tæppet, og suger støv og snavs ud af tæppet i et omfang der afhænger af støvsugerens sugekapacitet. Tæpper er tekstiler, og selv om det er godt at støvsuge jævnligt er det ikke nok i længden. Du kan sammenligne det med at erstatte tøjvasken med støvsugning af tøjet! Der skal vand og sæbe til hvis snavs og skidt skal løsnes fra tekstilfibrene.
Dette gælder uanset om der er tale om et tæppe eller et møbel – der sætter sig snavs, fedt og aflejringer i alle tekstiler.
Børn og kæledyr
Har du små børn er du lidt mere udsat for at der bliver spildt mad og drikkevarer på tæppet – det ved vi alle er uundgåeligt. Tidligere var fremgangsmåden hurtig rensning med lunt vand eller mineralvand med brus, og så efterfølgende tildækning med kartoffelmel for at trække fugten ud af tæppet eller møbelstoffet. En langsommelig process der betød, hvo du skal holde børnene fra at lege med kartoffelmelet efterfølgende – og det kan være svært.
Har du hund eller kat er det heller ikke utænkeligt at der kan ske uheld med urin, opkast eller det der er værre på tæppet. Her er det med at være hurtig for at undgå skjolder, og mange gange sker uheldet når du ikke er hjemme.
Det er her du møder støvsugerens begrænsning, og du skal kigge efter andet udstyr til at løse opgaven med rengøring af tæppet.
En tæpperenser løser opgaven
En tæpperenser er det oplagte valg hvis du skal i bund med rengøring af tæppet, og her skal du finde den model der passer til dit behov.
Tæppe- og tekstilrensere findes i mange udgaver og fabrikater hvor de mest specialiserede kun kan benyttes på tekstiler og tæpper. Andre derimod har flere funktioner.
Til boligen kan du med fordel kigge efter modeller der har flere funktioner, så du kan bruge maskinen til mere end kun tæpper og tekstiler. Det er ret udbredt at kombimodellerne er 3-i-1 varianter hvor producenten har samlet tæpperenser, vådstøvsuger og tørstøvsuger i samme maskine. Til hjemmet er det den mest optimale løsning, fordi du kan bruge maskinen til andet en bare tæpperens.
Alternativt kan du leje en tæpperenser i butikker, men det er dyrt og mest beregnet på enkeltstående opgaver hvor du ikke skal gentage rengøringen.
Den bedste løsning er at købe sin egen tæpperenser, og lægge rensning af tæpper og møbler ind i den faste rengøring så du får rengjort i dybden med jævne mellemrum.
Indfør faste rutiner for tæpperensning
Faste rutiner til rengøring af tæpper og møbler vil gavne indeklimaet i din bolig, og give bedre vilkår for familiemedlemmer med astma eller allergi. Rengøring af tæpper og tekstiler med vand og sæbe binder støvet bedre, og renser tekstilfibrene grundigere end støvsugeren.
Har du kæledyr som hund og kat vil rensning af tæpper og møbler give et markant bedre resultat end traditionel støvsugning.
Hund og kat i hjemmet
Kæledyr som hund og kat fælder løbende, og de små hår kan være svære at få op med støvsugeren. Tæpperenseren har et mere koncentreret sug som løfter hårene op sammen med den sæbe der sprøjtes ud. Har du hund har du sikkert set hvordan din hund elsker at rulle sig på ryggen på tæppet eller skubbe snuden hen over tæppets overflade. Det ser sjovt ud, men der overføres fedt fra hundens pels til tæppet når hunden leger. Resultatet er at dit tæppe får en fedtet overflade og du vil opleve en let brunlig misfarvning.
Kattene er ofte mest aktive i møblerne hvor de som hunden overfører det naturlige fedt fra pelsen til dine møbler. Med tid mister møbeltekstilet sin naturlige farve og vævningen i stoffet bliver “flad” eller kompakt. Du vil opleve at stoffet på dine møbler ser kedelige ud og farverne bliver mindre klare.
Valg af sæbe
Sæben du bruger til tæpperensning og rensning af møbler opløser fedt og snavs fra dit kæledyr, og efterlader tæppet/tekstilet frisk og rent igen. Du skal naturligvis benytte en god sæbe specielt beregnet til tæpperensere, og her skal du stole på din forhandler som kan rådgive dig. Undgå produkter du kan købe i supermarkedet, men køb sæben til din tæpperenser hos en ekspert der har forstand på hvilken sæbe der giver det bedste resultat.
3 gode tips
Når du arbejder med din tæpperenser er der forskellige tips du kan bruge for at få det bedste resultat.
1. Brug lunt vand 30-35 grader
Bruger du lunt vand når du tæpperenser opnår du at fedt og snavs opløses bedre. Samtidig løfter tekstilet sig, og du vil opleve at tæpper og møbelstoffet vil virke mere friske og spændstige. En ekstra gevinst ved at bruge lunt vand er, at det fordamper hurtigere end koldt vand.
Der findes også specielle sæber fra bl.a. Kärcher der indeholder additiver der gør vandet fordamper hurtigere, så du ikke skal vente så længe på at tæppet bliver tørt. Typisk skal du forvente at det tager 12-48 timer før tæppet eller møblet er helt tørt, afhængig af hvor grundigt du har renset.
2. Pas på med skumdannelse
Det værste du kan opleve når du bruger din tæpperenser er skumdannelse. Skum kan komme forbi maskinens mekaniske vandlås, og blive suget ind i sugemotoren. Sker det er der stor risiko for at motoren bryder sammen fordi skummet giver mulighed for rust i motoren, specielt er lejerne udsatte – det vil du helst undgå.
3. Rengør maskinen efter brug
Når du er færdig med rengøringen er det vigtigt at du renser mundstykke og slange ved at suge rent lunkent vand igennem det. Typisk fylder du lidt vand i en spand og suger det op med maskinen, på den måde får du skidt og snavs vasket ud af maskinen.
Gør du ikke maskinen grundigt rent vil du opleve at den lugter grimt næste gang du skal bruge den, og der kan endda opstå mug i mundstykke og slanger.