Guide: Sådan bliver du ekspert i vinduespudsning

14. december 2020

Kender du til beskidte vinduer og også til den dårlige samvittighed, der hele tiden er der, når vinduerne er blevet forsømt for længe?

Det passer altid med, at når der endelig er luft i kalenderen til at klaret vinduer, så vælter det ned udenfor. Og det er trods alt de færreste, der kaster sig ud i det projekt, hvis de samtidig skal drukne i regn. Det skulle da lige være en garvet vinduespudser, som Markus fra firmaet HomeBob. Her får du hans allerbedste råd til at pudse vinduer.

Hvilket udstyr bruger en vinduespudser til at pudse vinduer?

Skal vinduerne pudses ordentligt og skal du have bugt med alt snavs og pletter, så er det vigtigt, at du har styr på teknikken. Derudover skal du sørge for at have det helt rigtige udstyr og en god sæbeblanding, som effektivt gør det af med snavset på ruderne.

Det primære udstyr for en vinduespudser er en god indsæberbørste med microfiberovertræk, så vinduerne kan sæbes godt ind og snavset blive skrubbet godt. Når det er gjort, så skal man benytte en god skraber lavet med naturgummi, så den kan hæfte fast på overfladen. Og til sidst, men ikke mindst, skal du selvfølgelig også sørge for en god spand til din sæbeblanding samt en god klud til at tørre efter med. Hvad angår klude, så er det vigtigt altid at bruge klude, der har været vasket, så de ikke efterlader fnug på ruden.

Den optimale sæbeblanding til vinduespudsning får du ved at blande 5 liter lunkent vand, 1 teskefuld opvaskemiddel og 1 deciliter husholdningseddike.

Hvordan pudser man vinduer?

Når du skal pudse vinduer, så er det vigtigste at sæbe ruderne ind i sæbeblandingen med din indsæber. Derefter skraber du efter fra toppen af ruden og nedad i en glidende bevægelse fra side til side i overlappende baner på tværs af vinduerne – det er lettere sagt end gjort, men øvelse gør mester! Når det er gjort, så bruger du kluden til at tørre efter, så du undgår sæberester langs kanterne.

Bor du i et almindeligt parcelhus vil du som regel kunne klare vinduerne ved at stå på jorden eller vha. en lille trappestige. Har du 1. sal eller vinduer, der er svære at nå eller komme til, så anbefaler Markus at bruge stige, en forlængerstang – eller at tage vinduerne ”indefra”, hvis de kan vendes og/eller nås på den måde. Generelt frarådes det for private såvel som professionelle at klatre op på udhæng, op på taget på udestuen eller lignende – så vigtigt er det trods alt heller ikke med rene vinduer! Sørg altid for, at der er styr på sikkerheden, så du ikke risikerer en dum ulykke.

Hvornår kan man pudse vinduer?

Det er muligt at pudse vinduer hele året rundt – i faktisk i alt slags vejr. Det kræver bare den rigtige påklædning, og så kan det være nødvendigt at krydre sæbeblandingen lidt afhængig af vejret. Skal du pudse vinduer om vinteren/i frostvejr er det f.eks. vigtigt at blande lidt husholdningssprit i blandingen, så vandet på ruden ikke fryser til is før du får pudset den.

De fleste husejere har typisk behov for vinduespudsning hver 2. eller 3. måned, da vinduerne på den tid oftest når at blive beskidte afhængig af, hvad vind og vejr udsætter dem for. Har du børn eller husdyr, kan disse også medvirke til, at vinduerne er mere beskidte. Det samme gælder, hvis du ryger indendørs.

Få hjælp til at pudse vinduerne

Gider du ikke selv stå for vinduespudsningen (f.eks. hvis du har rigtigt mange vinduer – eller mangler du tid og kræfter til det), så er der heldigvis hjælp at hente. I de fleste større byer er det som regel muligt at finde mange dygtige vinduespudsere med mange års erfaring.

I Storkøbenhavn & Nordsjælland er Markus og kollegaerne hos HomeBob blandt de dygtigste. De har specialiseret sig i huse, rækkehuse og lignende og giver kvalitet på det udførte arbejde og kører med smarte faste aftaler, så vinduerne kan blive pudset med fast interval året rundt – alt sammen uden binding.

Der er massevis af fordele ved at få andre til at stå for vinduespudsning i dit hjem. Du slipper for en masse bøvl, og du vil altid være sikret et flot resultat. Så kan du i stedet nyde synet af rene vinduer og bruge tiden på andre og sjovere ting. Spil bold med ungerne i haven, tag familien med i skoven eller nyd roen med et glas rosé på terrassen. Og glem ikke, at vinduespudsning er fradragsberettiget, så du kan få penge retur hos Skat.dk, hvis du betaler for vinduespudsning hos et etableret firma.

Uanset om du kaster dig over opgaven selv – eller får hjælp fra professionelle, så håber vi, at du fandt denne guide nyttig.