Undgå dyre skader: Sådan klargør du dit hus til vinter

12. december 2020

Vinteren er ikke ligefrem mild ved din bolig. Det kolde og ustadige vejr resulterer i, at der opstår småskader, som nemt kan repareres – og hvis du handler i god tid, undgår du, at det kommer til at koste dyrt på et senere tidspunkt. Her får du gode råd til, hvordan du klargør dit hus til vinter.

Vintervejret er hård mod din bolig, og det er vigtigt, at du sørger for at gøre huset klar, så det kan modstå det grove og ustadige vintervejr, hvor der generelt er køligere og mere nedbør end på resten af året.

Hvis du ikke sørger for at udbedre skader med rettidig omhu, risikerer du, at der sker skader på dit hus, som kan have konsekvenser for både din bolig og for din privatøkonomi, når der skal rettes op på dem.

Vil du undgå at ende med et hus, der har taget skade, og en tom pengepung, når der skal rettes op på dem, kan det betale sig at klargøre huset til vinter. Herunder følger 3 simple tips til, hvordan du gør huset klar til vinterhalvåret.

Få renset tagrenderne

Det er vigtigt, at dine tagrender er rene, så vandet kan passere frit gennem dem. Hvis ikke de er rene og fri for skidt, blade, mos og snavs, ender du med, at vandet i stedet løber ned af facaden på dit hus.

Hvis det sker, risikerer du, at der opstår skader på husets facade og tagkonstruktion, og det kan ende med at koste dig dyrt. Er der sprækker, hvor vand, snavs og fugt kan trænge ind i murværket, kan disse forøges, når det bliver frostgrader, da vand udvider sig, når det fryser.

Du bør derfor sørge for at få foretaget en rensning af tagrender sidst på sommeren eller i starten af efteråret, hvis du vil være sikker på, at dine tagrender kan holde til det ekstra nedbør, før det rent faktisk bliver aktuelt.

Få udbedret skader på facaden

Hvis du har facader på din bolig, som sprækker eller trænger til en kærlig hånd, er det vigtigt, at du gør det, før vinteren kommer. Det kan resultere i større skader, hvis der er en lille sprække, som udvides, når det bliver frostgrader.

Samtidig risikerer du, at der kommer fugt ind i murværket, som kan medføre lige så alvorlige skader i form af skimmelsvamp eller råd i boligen. Hvis du vil sikre dig, at dette ikke sker, er det en god idé at få udbedret skaderne på forhånd.

Det kan du eksempelvis gøre ved at behandle facaden, samtidig med at du lapper eventuelle huller. Sensommeren og starten af efteråret er den bedste årstid at behandle træværk på, hvorfor det er en god idé at gøre på dette tidspunkt, hvis dit hus er beklædt med en træfacade.

Gennemgå taget for skader, der skal udbedres

Tagkonstruktionen er blandt de vigtigste på din bolig, og det er samtidig det, der er mest sårbart om vinteren. Om sommeren slider UV-strålerne på taget, og om vinteren slider nedbør. Derfor er det en god idé at gennemgå taget grundigt, før det bliver vinter.

Hvis der er revnede eller defekte tagsten, bør du få dem skiftet med det samme. Er taget af bølgeeternit, og er der tagskruer, som har løsnet sig, bør du sørge for, at de bliver skiftet. Det samme gør sig gældende for tagets rygning, hvor tagfladerne mødes.

En utæt rygning kan medføre årsag til alvorlige fugt- og vandskader – og en vandskade i tagkonstruktionen kan have ødelæggende konsekvenser for den resterende bygning, ligesom det kan føre til skimmelsvamp.