Sådan foregår processen, når der skal etableres en elevator i ejendommen

30. november 2020

Det er et stort projekt at få installeret en elevator, uanset om der er tale om en høj bygning eller en toplans-elevator. Det kan synes som et uoverskueligt projekt, men med den rigtige leverandør, tages der hånd om alt. Se her, hvordan processen foregår fra indledende dialog til færdiginstalleret elevator.

Har du besluttet dig for, at der skal installeres en elevator i din ejendom, er det væsentligt at overveje, hvordan denne skal monteres. I langt de fleste tilfælde vil det være et decideret elevatorfirma, der står for byggearbejdet – og det er med god grund.

Herunder følger en gennemgang af, hvordan processen forløber fra indledende samtale til færdigt projekt. Processen er nogenlunde ens, ligegyldigt hvilken leverandør du vælger, så dit fokus bør i høj grad være at finde det rigtige firma.

Først skal du vælge en leverandør

Det første, du skal gøre, når du har besluttet dig for at få installeret en elevator i din bygning, er at vælge, hvilken virksomhed der skal stå for at installere den. Det er et omfattende arbejde, og du bør derfor vælge nogle, der kan fremvise tidligere projekter.

En virksomhed som MinElevator, hvis eneste speciale er, at montere elevatorer i bygninger, er et godt bud på en samarbejdspartner, som du kan være tryg ved gennem hele forløbet. På deres hjemmeside kan du se referencer og udtalelser fra tidligere kunder.

Besigtigelse og byggetilladelse

Når du har valgt den virksomhed, der skal stå for at installere elevatoren i din bygning, skal bygningen besigtiges. Det betyder, at den bedst mulige løsning i forhold til bygningen, elevatoren skal monteres i, skal identificeres.

Under besigtigelsen bliver ejendommen gennemgået, hvorefter den bedste placering til elevatoren bliver fundet. Afhængigt af, hvilken virksomhed du vælger, er besigtigelsen oftest gratis, da den danner grundlag for udarbejdelsen af et konkret tilbud.

Hvis du accepterer tilbuddet, skal der indhentes en byggetilladelse til at opføre elevatoren. Det vil i langt de fleste tilfælde være elevatorfirmaet, der står for at indhente byggetilladelsen, da det er dem, der varetager projektering og myndighedsbehandling.

Elevatoren installeres, og byggeriet afsluttes

Når der er kommet en accept på byggetilladelsen, går arbejdet med at installere elevatoren i gang. Først vil der blive gjort plads til elevatoren, hvorefter den bliver monteret. Arbejdet tager typisk mellem 2-4 måneder, men perioden varierer, afhængigt af projektets størrelse.

Hvis der er tale om en ejendom, som ikke egner sig til en elevator, skal der først gøres plads til dette, hvilket kan trække processen i langdrag. Det kan derfor også være vanskeligt for et firma at give et konkret tilbud på montering af en elevator, da der er meget, der kan komplicere processen.

Derfor betales der typisk i rater, i takt med at projektet skrider fremad. Det kan derfor være en god idé at få indskrevet et maksimumbudget i kontrakten, så du ikke ender med ubehagelige overraskelser, når regningen dukker op.