Ejendomsvurdering – alt hvad du skal vide

30. marts 2019

Ejendomsvurdering er et begreb der ofte benyttes om de offentlige ejendomsvurderinger, der ligger til grund for ejendomsskatter og tinglysningsafgifter.

Både ejendomsværdiskat og grundskyld beregnes udfra den offentlige ejendomsvurdering. Det er værdifastsættelse foretaget mere eller mindre automatisk af Vurderingsstyrelsen. Ejendomsvurderingerne har ligget fastfrosset siden 2011, grundet udfordringer med teknikken bag. Men det forventes at der kommer nye vurderinger fra 2020 og frem.

Ejendomsvurdering bruges dog også om salgsvurdering der udføres af ejendomsmæglere. Når man som boligejer skal refinansiere et realkreditlån, sender realkreditinstituttet en lokal ejendomsmægler ud for, at vurdere boligen. På den måde realkreditinstituttet at der er den nødvendige sikkerhed for lån, samt sikrer grundlag for beregning af lånets størrelse. Jo højere vurdering, jo lavere slippe rman også i bidrag på sit lån, såfremt man ikke belåner boligen 100%.

Hvis man skal sælge sin bolig, er det også en god idé at starte med mere end blot en ejendomsvurdering. Ofte omtaler ejendomsmæglere disse vurderinger som salgsvurdering. De fleste ejendomsmæglere tilbyder gratis ejendomsvurdering, for på den måde at sikre sig at boliger til salg.

Det er også være at holde in mente, når du overvejer hvilken ejendomsmægler du ønsker skal sælge din bolig. Det er nemt at falde for den med den højeste ejendomsvurdering; men det er også en kendt ejendomsmægler-taktik, at starte med en høj vurdering, for, at få boligsælgeren ind, og dernæst over tid presse prisen ned for at få boligen solgt. Det er vigtigt at lægge en indsats i at finde den rette ejendomsvurdering, og den rette ejendomsmægler, når boligen skal sælges.

Start med lokale ejendomsmæglere

Start med at kontakte 2-3 lokale ejendomsmæglere til at vurdere boligen. Allerede her kan danne dig indtryk af de forskellige mæglere; hvor hurtigt responderes der på din kontakt, kommer de til tiden, og hvor hurtigt leveres ejendomsvurderingen. Disse faktorer kan du med fordel bruge til at vurdere hvilken mægler der vil levere det bedste boligsalg. Dernæst kommer mæglerens lokalkendskab – er der styr m2-prisen, kender han børneinstitutioner og skoler i nærheden, og har han en fin statistik med solgte boliger i området.
Til sidst bør den personlige kemi og din mavefornemmelse spille ind – et godt boligsalg kan til tider være en stressende og intens proces, hvor god kemi kan gøre en forskel.

Der er ingen tvivl om, at du kan få mere for din bolig, ved at vælge en ejendomsmægler der har sat sig grundigt ind i netop din situation og bolig, og at der lægge den rigtige strategi for boligsalget. Det kan være at I lægger boligen på markedet med en anden pris end den der kom frem ved ejendomsvurderingen, for at skabe interesse, og dermed få flere købere i spil.

Det kan nemt betyde en højere pris, og færre køberforbehold. Med 2 købere der vil give samme pris, vil man typisk vælge den køber der har færrest forbehold for ex. el-.rapport, fugt i kælder mv.